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Dear Mr. Lam,

Consultation on the Revised Code of Practice on

Emplovment under the Disability Discrimination Ordinance

Thank you for your letter dated 8 April 2010 inviting my Office to
provide comments on the Revised Code of Practice on Employment under the
Disability Discrimination Ordinance (“Revised Code”).

2. While the Revised Code serves as a comprehensive guide on the
application of the Disability Discrimination Ordinance (“DDO”) in the context
of employment, my main concern is its implications on individuals’ personal
data privacy. In this connection, my Office has issued a Code of Practice on
Human Resources Management' (“HR Code”) which provides practical
guidance to employers and their staff on how to properly handle personal data
that relate to each phase of employment process. In providing my comments
to your Revised Code, I have drawn reference to the relevant provisions in the
HR Code. My comments on the Revised Code are provided below.
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Recruitment
Application forms

3. Paragraph 6.16 of the Revised Code refers to application forms that
request for unnecessary information that put a person with a disability at a
disadvantage. I concur that requesting for unnecessary information from job
applicants should be discouraged. In this connection, Data Protection
Principle (“DPP”) 1(1) in Schedule 1 to the Personal Data (Privacy) Ordinance
(“the PDPO”) provides that personal data shall not be collected unless they are
necessary for a lawful purpose directly related to a function or activity of the
data user and the data collected are adequate but not excessive for that purpose.
In employment context, an employer may compile information about a job
applicant to assess the suitability of potential candidates for the job provided
that it does not in the process collect personal data that are excessive in relation
to the purpose. (Clause 2.2.2 of the HR Code refers).

Aptitude or other tests

4, Paragraph 6.22 of the Revised Code deals with the situation where
employees are required to take routine aptitude or psychological tests which
may discriminate against individuals with particular disabilities. In general,
the result of an aptitude test or a psychological test may be regarded as personal
data of the applicant taking the test. From the privacy perspective, it is
pertinent that prior to conducting such kinds of test, employers should assess
whether routine testing is justified and to ensure that the employees are made
known of the reason why frequent testings are required.

Medical test and health screening

5. Paragraphs 6.30 to 6.32 of the Revised Code provide for medical tests
and health screening of job applicants. It is stated that in order to ensure a
candidate is capable of performing the inherent requirement(s) of the job, a
prospective employer may require the candidate to undergo a medical
examination. It would be good practice that medical tests or health screening
is only conducted after a conditional job offer has been made and a medical
report that merely states that an applicant is “unfit for work” would be
inadequate and require further elaboration.




6. As medical data of an individual is sensitive personal data in nature, an
employer should not collect medical data from a job applicant unless they are
directly related to the inherent requirements of the job and that the data are
collected by means that are fair in the circumstances and are not excessive in
relation the purpose (Clauses 2.9.1.1 and 2.9.1.3 of the HR Code refer). As
regards the timing of the medical examination, it should only be done after a
conditional offer of employment is made to a selected candidate (Clause 2.9.1
of the HR Code refers). Concerning the details of information to be included
in the medical report, the employer needs only to be provided with minimum
information about the applicant’s health condition that supports the medical
practitioner’s opinion that the candidate is fit for employment. Details of the
candidate’s medical history and treatment may be relevant for the medical
practitioner when conducting the medical check with the applicant, but these
details may not be necessary for the employer to make an employment
decision.

Current Employment
Medical Certificates

7. Paragraph 7.18 concerns the making of reasonable and appropriate
enquiries by employers for verification of overseas medical certificates
submitted by employees. [ generally agree that employers may make
reasonable and appropriate enquiries for verification if they are doubtful about
the authenticity and/or validity of overseas medical certificates submitted by
employees. Having said that, employers should be reminded that personal
data collected through enquiries should be restricted to such an extent as they
are adequate but not excessive for the purpose of verifying the relevant
certificates only, e.g. patient’s name, date of consultation and the diagnosis.
Moreover, in making the enquiries, the amount of personal data to be disclosed
to the overseas medical practitioners should be limited to the extent necessary
for making the verification.

Medical Reports

8. I agree that there may be circumstances where it is necessary for an
employer to obtain a medical report, in addition to medical certificate, in order




to assess an employee’s sick leaves application. I am glad that the request
for such a report is already qualified in paragraph 7.22 of the Revised Code by
the phrase “necessary and justifiable such as to help (employers) to determine
whether employee’s disability would prevent him or her from performing the
inherent requirements of the job and to consider the provision of
accommodation where possible.”  One further point to add is that the extent of
personal data required by an employer should be limited to those necessary for
making the determination. Normally, medical history may not necessarily be
relevant for assessing an employee’s application for sick leave for a short
period.

Disclosure of information to medical practitioner

9. When administering sick leaves application, an employer may
consider it necessary to obtain advice from a medical practitioner under special
circumstances, for example, when an unreasonable long period of sick leave is
sought. I note that a list of information to be provided to medical practitioner
by the employer concerning the duties of the employee with disability is stated
in paragraph 7.23 of the Revised Code. In my view, those items in the list
should be provided when there is a reasonable necessity for disclosure having
regard to the special circumstances of the employee in question. In addition,
some information e.g. intellectual and emotional demands, such as stress factor
(paragraph 7.23.5) and updated record of sickness absences (paragraph 7.23.7)
is sensitive in nature that should be handled with great care and security
measures be adequately provided in the course of transmission of the
information.

10. A list of questions is further provided in paragraph 7.24 of the Revised
Code in order to help medical practitioner to compile a feport that addresses the
employer’s concern. In my view, employers should be reminded to exercise
independent judgment having regard to their own particular situation when
deciding which questions are proper and necessary to determine whether an
employee with disability should be retained.

Health and Safety consideration

11. Paragraph 7.31 of the Revised Code states that where there are
reasonable concerns about an employee’s ability to perform duties safely, an




employer should obtain supporting medical information from relevant
professional. I agree that safety is of paramount importance in workplace.
However, one should bear in mind that the employee has no statutory duty to
accede to an employer’s request to undergo medical examination. As
provision of medical data by the employee should be voluntary and no undue
inference should be exerted in the course of obtaining the employee’s consent, I
believe it is important to let the disabled employee know the underlying reason
for conducting the medical examination, i.e. the employer’s genuine concern
about his safety as well as others. By then, the disabled employee will
become more willing to accede the request.

Performance appraisal
12. Paragraph 8.10 of the Revised Code requires employers to retain

records of promotion for a period of at least twelve months. That is an
open-ended period. I note from footnote 28 that the timeframe for lodging a

complaint with your Commission about discrimination is 12 months and that of
bringing a civil claim to the District Court is 24 months. It is undesirable that
the retention period is left open without prescribing a definite period. While
one may say that an employer will have more flexibility in deciding on the
retention period by taking into account various other factors, employers may
find it more practical if the regulator prescribes a definite period for easy
compliance. In this connection, DPP2(2) of the PDPO provides that personal
data shall not be kept longer than is necessary for the fulfillment of the purpose
for which the data are or are to be used. For your reference, it is specified in
the HR Code that generally an employer may retain an employee’s personal
data no longer than 7 years from the date of cessation of employment (Clause
4.2.3 of the HR Code refers).

13. I hope you will take into account of my comments above in fine-tuning
the Revised Code.

Yours sincerely,
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(Roderick B. WOO)
Privacy Commissioner for Personal Data
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